SEAT va rebre ahir dijous a les instal•lacions de Martorell a la secretària general d’Infrastructures, Inmaculada Rodríguez-Piñero, el secretari general de Transports, José Luis Cachafeiro, el director general d’Infrastructures Ferroviàries, Carlos María Juárez -tots tres representants del Ministeri de Foment- i a Damià Calvet, secretari de Territori i Mobilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i Pere Calvet, director general de Ferrocarrils de la Generalitat.
La visita formava part del compromís adoptat pel ministre de Foment, José Blanco, i el seu equip el passat 16 de març, quan va presentar a Barcelona l'estudi tècnic del corredor ferroviari mediterrani. Aquest informe inclou la connexió de la planta de Martorell a l'ample de via europeu.
Tres mesos després d'aquest anunci, els representants del Ministeri de Foment han conegut de primera mà les infraestructures ferroviàries de SEAT i la importància d'enllaçar les instal•lacions a la nova línia per potenciar l'ús del transport ferroviari en l'exportació de vehicles a Europa.
Recordem d'altra banda, que SEAT i Adif, l'empresa estatal encarregada del manteniment de les infraestructures ferroviàries, van signar ahir un conveni en el marc del Saló Internacional de la Logística i de la Manutenció, que se celebra aquesta setmana a Barcelona. L'acord estableix la prestació de serveis logístics a la planta de Martorell i permet a SEAT comptar amb la possibilitat d'utilitzar les instal•lacions ferroviàries els 365 dies de l'any durant les 24 hores del dia.
SEAT ha impulsat en els últims anys una estratègia clarament orientada a l'ús del ferrocarril. El 2010, la multinacional espanyola va exportar el 75% de la producció i va traslladar a través d'aquest mitjà el 41% dels cotxes venuts a Espanya i el 15,3% dels distribuïts al mercat exterior, el que suposa una quota global directa del 22,3%.
El corredor mediterrani permetria a SEAT transportar fins al 30% de la seva producció amb destinació al mercat exterior, una xifra que doblaria la quota actual. A més, i tenint en compte les xifres de producció de 2010, la quota global creixeria en més de 10 punts i es podria distribuir un de cada tres cotxes per transport ferroviari. Addicionalment, també l'any 2010, SEAT va traslladar gairebé 80.000 cotxes per ferrocarril al port de Barcelona per al seu posterior transport marítim.
La multinacional espanyola forma part del grup d'empreses, institucions i associacions que defensen que Espanya necessita un eix ferroviari de mercaderies que connecti l'arc mediterrani amb el nord d'Europa. La companyia automobilística va defensar aquesta necessitat el passat mes de març durant la visita d'una delegació de la comissió de Transports del Parlament Europeu a Catalunya, en la qual també van conèixer la planta de Martorell.
L'estratègia ferroviària de SEAT s'emmarca en el compromís global de la marca amb el medi ambient i la mobilitat sostenible. SEAT ja opera amb dos serveis de ferrocarril a curta distància.
El primer, batejat com Autometro, es va inaugurar el gener de 2008 i transporta vehicles des de la planta de Martorell fins al Port de Barcelona. L'any 2010, el 94% dels vehicles transportats des de Martorell a les terminals d'automòbils del Port de Barcelona van viatjar a través de la línia de ferrocarril de 40 quilòmetres que uneix ambdós punts.
El segon, conegut com Cargometro, es va posar en marxa el juny de 2009 i trasllada components des de les instal.lacions de la Zona Franca fins a Martorell. En conjunt, ambdós serveis suposen una eliminació del trànsit de 57.000 vehicles pesants a l'any en el tram Martorell-Barcelona, evitant l'emissió de 2.600 tones de CO2 anuals.