L'alcalde de Martorell, Salvador Esteve (CiU), ha estat elegit avui president de la Diputació de Barcelona en substitució d'Antoni Fogué (PSC), durant el Ple de constitució de la nova Corporació, derivada de les eleccions locals del passat 22 de maig, que van determinar un nou hemicicle formart per 20 diputats de CiU, 19 del PSC, 6 del PPC, 4 d'ICV i 2 d'ERC-AM. Esteve ha rebut els vots de CiU, PSC, PPC i ERC-AM, mentre que ICV ha votat en blanc.
L'acte que ha comptat amb l'assistència de nombroses personalitats de la vida política, social i econòmica de Catalunya, com l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el Conseller d'Interior, Felip Puig, el vicepresident tercer del Congrés, Jorge Fernandez Díaz, el delegat del govern espanyol, Joan Rangel, membres de la Mesa del Parlament, el Síndic de Greuges, els expresidents de la Diputació Antoni Dalmau i Manuel Royes, els rectors de les universitats catalanes, alcaldes o dirigents polítics destacats com Alícia Sánchez Camacho o Montserrat Tura.
Salvador Esteve ha rebut la vara de president després de rebre els vots del seu grup, CiU, del PSC, del PPC i d'ERC-UM. En el seu discurs de presa de possessió, Esteve ha expressat la seva satisfacció per aquest «nou repte personal, després d'una dedicació llarga i convençuda al municipalisme català», i ha fet agraïments a la seva família; als ciutadans de Martorell que li han permès accedir a l'alcaldia; a la coalició CiU; i, en al.lusió directa al soci en aquesta nova singladura, al «que serà primer vicepresident Alberto Fernández Díaz, persona a la qual conec des de fa anys i per tant, sé de la seva vàlua personal i política».
El nou president ha fet una crida al consens, ja que «en uns moments difícils, caldrà que siguem capaços d'obtenir grans acords, de pensar institucionalment, sempre al servei de les persones, que esperen el millor de tots nosaltres», tot fent una crida a construir una «bona administració», que vol dir «parlar d'eficàcia i d'eficiència, i també de fer-ho amb transparencia». També ha apostat per la renovació de les adminisracions locals, ja que segons ell el municipi «és l'expressió directa de les comunitats locals, d'acord amb les idees de democràcia i autonomia». Així, ha recordat Alexis de Tocqueville, «els municipis són l'escola de la democràcia», i –ha dit- «així ho he pogut viure, durant els anys d'alcalde a Martorell».
Esteve ha recordat la seva trajectòria municipalista al capdavant de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques, i la seva defensa de l'autonomia local, tot dient que «vinc de la defensa del municipalisme humanista, i crec en la funció dels ens supramunicipals, en el seu paper cabdal per a la cooperació i la cohesió territorial de Catalunya, una cosa que no està renyida amb la clarificació de les competències locals i dels recursos disponibles». Ha assenyalat que els governs locals «han deixat de ser organitzacions que actuen en un entorn simple i previsible i han passat a ser organitzacions estratègiques que han de donar resposta a les realitats i reptes d'un món global. La nostra societat, cada vegada més dinàmica i complexa, demana a les institucions locals l'adopció de polítiques públiques de proximitat. L'ens local es converteix així en un nus essencial de les xarxes econòmiques i socials».
Esteve ha volgut fer un reconeixement a la història de la Diputació de Barcelona i ha recordat especialment Prat de la Riba, ja que en la seva època «fins i tot els seus adversaris polítics reconegueren la importància cabdal de la seva contribució. En primer lloc, pel seu realisme, que el portava fàcilment als pactes i li impedia exagerar l'abast dels seus èxits, i també per la seva vertebració d'una "moralitat pública" que permetia que al seu voltant s'impliqués gent molt diversa, tant durant la presidència de la Diputació com de la Mancomunitat». Així, ha assenyalat, «amb la voluntat de seguir el tarannà de Prat, procuraré un exercici realista i mesurat de la política, cercant el consens i la concertació de manera permanent, i facilitant la implicació de totes les persones que vulguin aportar la seva experiència i coneixements».
Respecte a la situació de crisi, ha remarcat que «la presa de decisions comporta essencialment prioritzar i, en conseqüència, descartar opcions ineficients. Aquesta necessitat de prioritzar és especialment important en els moments difícils que ens toca viure, de crisi econòmica i de confiança. Qui la pateix són els ciutadans, no ho podem oblidar, que són qui ens demanen que no afluixem en el sosteniment de les polítiques de benestar i en la lluita contra les desigualtats».
Esteve ha posat l'accent en quatre punts forts del seu mandat: prioritzar dels recursos destinats als ajuntaments; simplificar l'administració i aprimar-la; treballar per una intervenció administrativa que no dificulti la creació de riquesa i de llocs de treball, procurant no posar pals a les rodes dels emprenedors; i «respectar les exigències de la millor política, amb un ús exemplar de la lleialtat institucional als Governs locals i al Govern de la Generalitat de Catalunya, procurant un diàleg franc entre les administracions, l'entesa i la concertació, perquè en gran mesura d'això en dependrà l'èxit de les nostres decisions i, per tant, el benestar de les persones».
Esteve s'ha compromès a «exercir la presidència amb transparència, convençut que aquest és un dels grans valors públics que hem de conrear. I també amb austeritat, entesa com a virtut pública essencial». També ha volgut fer un reconeixement del seu antecessor en el càrrec, Antoni Fogué: «el seu mandat és una mostra exemplar de treball incansable, de respecte i consideració envers tothom, de preocupació constant pel paper de la Diputació en la millora de la prestació dels serveis propis i dels Ajuntaments». I ha fet seva una frase de Prat de la Riba per cloure el seu discurs: «enfortits nosaltres en el respecte i tolerància mutus i en l'intens amor a la nostra terra, tinc la convicció que sigui curt o llarg el camí que puguem fer, a l'arribar al cap trobarem en la nostra consciència la forta satisfacció d'haver complert el nostre deure».
En l'explicació del vot per part dels diferents partits, el portaveu d'ERC-UM, Jordi Portabella, ha dit que el vot favorable del seu grup s'ha de llegit més «pel que Salvador Esteve significa en el món local» que no com a candidat de CiU ni a favor del pacte de govern de la Diputació, tot i que ha assenyalat que ERC donarà suport a totes les polítiques que es facin en favor del món local. Portabella ha apostat per les vegueríes i per una millora del finançament local.
Arnau Funes (ICV-EUIA) ha afirmat que la Diputació de Barcelona «ha de seguir sent la principal referència municipalista de Catalunya», ha apostat per les vegueries i per una Llei de Govern Local potent, i ha dit que, tot i que farà una oposició amb la mà estesa, «dubta que aquest pacte de govern pugui donar un impuls al municipalisme, ja que és fruit de la dinàmica política general».
Alberto Fernández Díaz, com a portaveu del Partit Popular, ha destacat el fet que aquest és el primer canvi polític important que es produeix a la Diputació de Barcelona en 30 anys, i ha lloat la personalitat dialogant del nou president. El futur vicepresident de la institució ha posat l'accent en la implicació del seu partit en aquest nou govern, i ha destacat que la promoció econòmica serà un dels principals objectius de la seva feina de govern, juntament amb la simplificació administrativa de la Diputació, que ha dit que «ha de ser el contrafort dels ajuntaments, i no el contrapoder d'altres administracions».
El portaveu del PSC, Josep Mayoral, ha dit que l vot favorable a la candidatura d'Esteve es deu al «gran respecte a la seva persona, però també com a mostra de responsabilitat en aquests moments difícils en els que tots hem de treballar plegats en favor del municipalisme». Així, el PSC proposarà acords en temes de cohesió social, equilibri territorial, sostenibilitat o finançament local, i posarà la seva experiència a la institució al servei d'aquests objectius.
Finalment, Joan Carles Garcia, portaveu de CiU, ha agraït el suport dels partits que han donat el vot al nou president, i ha apostat per una gestió «àgil, eficient i austera del nou govern», una feina que serà possible també –ha reconegut- pel «bon equilibri financer existent a la Diputació de Barcelona» com a fruit de la gestió del govern anterior.
Font: Diputació de Barcelona