L’infart és una causa important de morbiditat i mortalitat. Cada any, a Catalunya, se’n produeixen uns 6.500 casos.
Quan es produeix un infart, el factor temps és decisiu, ja que, com més temps passa la pèrdua de múscul és major i les seqüeles són més greus.
El símptoma principal de l’infart de miocardi és un dolor al pit, intens i perllongat, que no cedeix amb els analgèsics habituals.
És un dolor que pot irradiar altres parts del cos com, per exemple, els braços, i que sol anar acompanyat d’un quadre vegetatiu amb suor freda, debilitat i, de vegades, amb nàusees i vòmits.
En les dones, el dolor al pit no és tan indicatiu com en els homes, ja que hi ha altres símptomes que cal tenir en compte, com la dificultat per respirar, la debilitat, la fatiga i, fins i tot, la somnolència.
Si es pateix un dolor fort i opressiu al pit o una sensació de constricció de manera persistent, cal trucar immediatament al 112. D’aquesta manera, es posa en marxa el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) que, ràpidament, envia una ambulància medicalitzada per realitzar una valoració del cas.
Un cop realitzat el diagnòstic, el SEM activa el Codi infart i alerta l’hospital de destí. D’aquesta manera, quan la persona malalta arriba a l’hospital, l’equip de metges que l’ha de tractar i tot l’equipament clínic necessari estan preparats.
La rapidesa en el diagnòstic i en l’arribada i preparació hospitalària fa que les conseqüències de patir un infart es redueixin al mínim. Segons les dades de què disposa el Departament de Salut, només el 30% dels pacients telefonen al 112 i un dels objectius del Pla director de cardiologia és que aquest percentatge augmenti.