L'Entesa concreta la construcció d'habitatge protegit

aEsparreguera.com
16/05/2007

Comparteix
Aquest dimarts 15 de maig, l’Entesa pel Progrés d’Esparreguera ha fet una convocatòria de mitjans a la seva seu per tal de concretar aspectes del programa electoral en els àmbits de l’habitatge, el medi ambient i la mobilitat sostenible. Iñaki Andrés –regidor d’Educació i de Treball i Formació i número 3 de la llista de l’Entesa- i Xavier Millán –regidor de Joventut i de Cooperació i número 6 de la llista-han concretat la construcció d’habitatge protegit al Barri Font, a la Colònia Sedó, al carrer Beat Domènec Castellet i al Castell. En aquesta trobada també s’ha explicat la creació d’un parc solar fotovoltàic i l’ampliació de la plataforma única i prioritat per als vianants als carrers Sant Miquel, de Baix, Ferran Puig, de la Guardiola, Feliu Munné i Balmes.

 

Iñaki Andrés l’Entesa va apostar fermament per l’habitatge protegit en la redacció del POUM (Pla d’Ordenació Urbanística Municipal) que estableix un mínim del 35% d’habitatge protegit en el nou sòl urbà. Es compromet a fer habitatges d’aquest tipus a diferents barris de la vila. En concret l’Entesa vol fer habitatge de protecció oficial de lloguer i de compra al Barri Font (40) entre el Camí Ral i el carrer Roure, la Colònia Sedó (115, en col·laboració amb l’Incasol), al carrer del Beat Domènec Castellet (10) i a l’ampliació del Castell (250). L’Entesa proposa també l’elaboració d’un Pla Municipal d’Habitatge 2008-2011 que desenvolupi les polítiques d’habitatge de la vila i d’una Oficina Municipal d’Habitatge per a la gestió dels tràmits relacionats amb els habitatges protegits.

 

A més a més, proposen estimular la sortida al mercat d’habitatges buits per a lloguer incentivant i donant suport als propietaris, en la línia del que ve fent l’Oficina d’Habitatge Jove. També hi haurà ajuts per als habitatges que incorporin sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia solar i se subvencionarà la supressió de barreres arquitectòniques i instal·lació d’ascensors en edificis on hi hagi persones amb mobilitat reduïda. 

 

En l’àmbit del Medi Ambient, l’Entesa vol un ajuntament valent per continuar amb una vila que protegeixi tant els espais naturals (riu Llobregat, Parc Natural de Montserrat, Parc rural de Montserrat), com les zones urbanes (gestió sostenible dels residus, neteja dels boscos perimetrals de les urbanitzacions, disminució de la contaminació lluminosa i acústica). El desenvolupament de l’Agenda 21 i del Pla d’Acció Ambiental impulsats per l’Entesa col·laboren des de l’espai local a lluitar contra el canvi climàtic. L’Entesa aposta per les energies renovables que redueixen les emissions de gasos que provoquen el canvi climàtic. En concret, l’Entesa proposa la construcció d’un Parc Solar Fotovoltàic en terrenys municipals del polígon de l’Olana amb capacitat suficient per produir energia necessària per l’enllumenat públic municipal. També està treballant en la substitució de faroles tipus globus per altres que eviten la contaminació lumínica.

 

Pel que fa a la mobilitat, Xavier Millán ha explicat que l’Entesa ja va apostar en el seu programa de l’any 1.999 per la mobilitat sostenible per tal que els desplaçaments signifiquessin el mínim impacte sobre el medi i per donar prioritat als vianants. Aquest plantejament s’ha concretat en els anys de govern amb mesures com les zones 30 de prioritat per vianants o els passos elevats per als vehicles, i la posada en marxa del bus urbà. L’Entesa vol continuar prioritzant la defensa dels vianants i els desplaçaments sense cotxe però, tot i així, vol ampliar els aparcaments públics gratuïts i promoure de subterranis que complementin els de rotació.

 

En concret, l’Entesa proposa la creació de plataforma única a carrers centrals de la vila com Sant Miquel, Baix, Ferran Puig, Guardiola, Feliu Munné i Balmes. L’Entesa continua proposant l’eliminació de barreres arquitectòniques i la construcció de baixadors per persones amb mobilitat reduïda. Respecte al transport, la prioritat és el transport col·lectiu amb un nou bus urbà per tal de complementar i ampliar els recorreguts de l’actual, no només als barris més allunyats sinó amb l’augment de parades i freqüències al centre. A nivell comarcal, l’Entesa planteja continuar reclamant millores en la connexió amb la comarca i amb Barcelona, tant dels autobusos com de l’aeri.

 

En referència a l’aparcament, l’Entesa proposa construir pàrquings gratuïts al final del carrer de les Hortes i al carrer Torrent Mal, així com dos aparcaments subterranis, un de 189 places a Cal Vives –ajudant així a dinamitzar la zona comercial- i un altre al Castell, aprofitant també el terreny per construir-hi el Centre de les Arts.

 

Per a més informació podeu consultar a la web de L’Entesa www.entesa.net o si ho desitjeu també podeu contactar amb nosaltres a través de l’adreça entesa@entesa.net