Detinguts tres homes per diversos robatoris al Baix Llobregat

aMartorell.com - Ràdio Martorell 91.2 fm
13/01/2015

Comparteix

Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal, adscrits a l’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Policial Metropolitana Sud, han detinguts tres homes, d’entre 33 i 42 anys, de nacionalitat kosovar i veïns de Santa Coloma de Gramenet, Salt i Barberà del Vallès, com a presumptes autors de 22 robatoris amb força a empreses de diverses localitats del Baix Llobregat, Vallès Oriental i Vallès Occidental. 4 de les 22 empreses són de l'ABP de Martorell (3 de Martorell i 1 d'Abrera). Als arrestats se’ls imputen els delictes d’organització criminal, robatori amb força, robatori de vehicles i falsificació documental. La investigació es va iniciar després que a finals de l’any 2013 agents de la Unitat Territorial d’Investigació van detectar un increment de robatoris amb força a empreses amb afectació a la caixa forta. En aquesta fase embrionària de la investigació els policies van treballar amb la hipòtesi que al darrere dels robatoris hi havia un grup altament especialitzat.

Aquesta possibilitat es sustentava en diversos elements: per la manera d’actuar, que es podia apreciar en les imatges de seguretat a les quals havien tingut accés els investigadors, i per l’ús de destrals en el forçament de les caixes fortes, fet inusual en aquesta tipologia delictiva. Els agents van obtenir fotografies i informació detallada de l’activitat del grup en el decurs de les indagacions policials i van poder constatar que per dur a terme els robatoris els lladres feien ús de comunicadors portàtils, inhibidors d’alarma, destrals, malls lleugers d’una determinada marca i altres estris com tapaboques, llanternes, puntals, a més d’eines destinades a foradar parets.

Una de les claus de la investigació estava directament relacionada amb el fet que els lladres preparaven els atacs a les empreses de manera molt minuciosa: seleccionaven l’objectiu i en dies precedents al robatori visitaven els edificis per obtenir informació dels elements de seguretat que havien de violentar per accedir a l’empresa. És per aquest motiu que els investigadors disposaven de diverses imatges que els van proporcionar la identitat dels autors dels robatoris. Una altre element rellevant per a la identificació dels integrants del grup va venir donat per la informació que van revelar agents de la Unitat Territorial d’Investigació de la Regió Policial Central, que havien investigat membres del grup l’any 2011, fruit de l’habitual intercanvi d’informació entre unitats investigadores del cos.

Un cop coneguda la identitat dels autors es va estrènyer el cercle per a la localització del lloc on s’ocultaven els lladres i dels vehicles que utilitzaven habitualment, que es va produir poc després. És a partir d’aquell moment que es van iniciar les tasques de vigilància per constatar l’activitat delinqüencial del grup criminal investigat. Fruit de les vigilàncies es va acreditar que els arrestats utilitzaven un turisme, a nom d’una tercera persona, que tenien estacionat en un lloc proper a l’autopista C-58. La seva manera d’actuar s’ajustava a un mateix guió: pujaven al cotxe i s’adreçaven cap a una zona boscosa per canviar-se de roba i calçat i, seguidament, es dirigien als polígons industrials per recercar l’empresa que havien d’assaltar.

En el moment de l’atac un o dos vehicles dels lladres s’encarregaven de fer tasques de contra vigilància per la zona perimetral. D’aquesta manera asseguraven la zona i la comissió del robatori amb garanties, al temps que es prevenien d’eventuals controls o patrullatges policials. Després d’actuar els autors tornaven als amagatalls i deixaven la roba i el calçat ocults entre la vegetació, preparats per al seu ús en el següent robatori. A continuació retornaven al lloc on tenien els vehicles particulars estacionats per tornar a fer el canvi de cotxe abans d’adreçar-se als seus domicilis. El passat 28 de desembre es va dur a terme el dispositiu que va possibilitar la desarticulació del grup. Amb la tutela del Jutjat d’Instrucció número 3 de Martorell, els mossos van realitzar cinc entrades i perquisicions a les localitats de Cornellà de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Barberà del Vallès, Sabadell i Salt i es van detenir tres dels membres del grup. A les entrades s’hi van localitzar eines i estris utilitzats en els robatoris, diners en efectiu i diversos dispositius electrònics i objectes relacionats amb les diverses denúncies presentades. El jutge va decretar l’ingrés a presó dels tres detinguts i va decretar una ordre de crida i detenció per als altres dos integrants de l’organització criminal.