L'Hospitalet i Baix Llobregat perden gairebé 4.300 empreses des de l’esclat de la crisi

aEsparreguera.com
17/07/2012

Comparteix

Un total de 4.279 empreses han tancat les seves portes a l’Hospitalet i Baix Llobregat entre principis de 2008 i enguany. Aquesta xifra representa un 14’2 per cent del conjunt d’empreses de la zona, segons es desprèn de l’Informe de Conjuntura Econòmica del Fòrum Empresarial del Llobregat corresponent al segon trimestre de 2012, elaborat amb la col·laboració del Servei d’Estudis de Catalunya Caixa, un estudi que, un cop més, mostra que la tan desitjada recuperació econòmica és lluny d’arribar.

 

Segons l’estudi, la construcció és la branca d’activitat que encapçala el nombre de tancaments, 2.454 en concret, l’equivalent al 46’8 per cent de les empreses existents al començament del període. A continuació segueix la indústria, amb 938 empreses menys, un 21’8 per cent de les companyies existents, mentre que en el camp dels serveis, amb un descens menys pronunciat, han deixat d’operar 887 societats, un 4’3 per cent de les existents.

 

Igualment negatives són les dades sobre ocupació, ja que les afiliacions a la Seguretat Social d’aquesta àrea (règim general i especial dels treballadors autònoms) durant el primer trimestre de l’any van caure en 4.830 persones, xifra que significa un retrocés de l’1’4 per cent. En termes interanuals, la caiguda va ser del 3’3 per cent, quan en el trimestre anterior s’anotava un 3’0 per cent. Així, es confirma l’empitjorament gradual des de principis del 2011, que arrencà amb una millora del 0’3 per cent el primer trimestre i continuà amb un 0’0 per cent el segon, un -1’4 per cent el tercer i un -3’0 per cent el darrer.

 

Per sectors, el terciari és el que va perdre un major nombre d’afiliats en el primer trimestre, concretament 3.439 efectius (un 1’3 per cent menys), seguit de la indústria (993 afiliats, un 1’7 per cent menys) i la construcció, (361, un 1’7 per cent menys). El sector primari, finalment, va perdre 37 afiliats (un 6’6 per cent menys). Des del començament de la crisi s’han perdut uns 50.000 de llocs de treball.

 

En contrast amb les dades negatives sobre ocupació i empreses, les transaccions immobiliàries estan registrant un moment de recuperació, ja que en el primer trimestre es van comptabilitzar 1.101 a la zona, el que representa un increment interanual del 19’7 per cent després que en el darrer trimestre de 2011 es produís una caiguda del 43’5 per cent en les operacions, segons dades del ministeri de Foment recollides a l’informe.

 

L’Hospitalet, Cornellà, Sant Boi, El Prat de Llobregat i Castelldefels concentren la totalitat d’aquest increment: es tracta de poblacions on l’estoc d’habitatge nou en venda era ja molt reduït a finals de 2011 i on, amb l’excepció de Castelldefels (amb poc més del 2 per cent), se situava per sota del 2 per cent del total del parc d’habitatge. Per la seva banda, les poblacions de Vallirana, Corbera, Pallejà i Abrera van superar l’any passat la mitjana espanyola de transaccions.


Font: Fòrum Empresarial del Llobregat