Aprovat el Decret pel qual es modifica el Reglament d'Armes
Després de les nombroses polèmiques suscitades amb el Reglament d'Armes als llarg dels mesos passats, el Consell de Ministres va aprovar divendres passat el Reial Decret per modificar aquesta normativa i adaptar-la a Europa.
El Govern va aprovar en el Consell de Ministres el Reial Decret pel qual es modifica el vigent Reglament d'Armes amb la finalitat d'incorporar al nostre ordenament jurídic la Directiva 2008/51/CE, del Parlament Europeu i el Consell, de 21 de maig de 2008, en matèria de control de l'adquisició i tinença d'armes.
Fa uns mesos es va viure una situació de màxima tensió i incertesa per als caçadors espanyols després que El Govern treies ala llum un esborrany del Reglament d'Armes que suposava un atropellament al món de la caça i a la indústria armera. Després de nombroses reunions i gestions tant de la Real Federació Espanyola de Caça com d’altres entitats implicades en el món cinegètic i armers, es va aconseguir que des de l'Executiu es fes marxa enrere i s'atenguessin les peticions dels caçadors i armers.
Recordem que la Territorial de Barcelona va col·laborar de forma activa amb l’aportació de més de 3.000 al·legacions lliurades a la Delegació del Govern a Barcelona.
El Reial Decret que s'ha aprovat divendres passat respon a les exigències del món de la caça i es mostra raonable. Les modificacions que s'han introduït responen, sobretot, a l'adequació de la nostra normativa a la Directiva 2008/51/CE, del Parlament Europeu i el Consell, i així equiparar-nos als distints països europeus en matèria de caça.
Entre les principals modificacions que s'han produït cal destacar les següents:
1. Millora del procediment d'inutilització de les armes de foc que garanteixi la seva irreversibilitat: Es modifica l'article 108 del Reglament d'Armes amb l'objectiu que sobre les armes de foc es dugui a terme un complet procediment d'inutilització de totes i cadascuna de les seves peces i mecanismes que garanteixi la seva irreversibilitat. Abans d'aquesta modificació, la inutilització només afectava el canó de l'arma de foc, de manera que amb la seva substitució s'estaven rehabilitant armes inutilitzades per al seu ús amb finalitats il·lícites.
2. Marcat de les armes de foc: El marcat de les armes de foc consisteix en un codi alfanumèric enregistrat a l'arma que, en ser únic, permet identificar-les de manera individual. Abans, només es preveia el marcat de les armes de foc completament acoblades. El projecte també preveu el marcat de les peces fonamentals de les armes de foc que es comercialitzin per separat.
3. Regulació del règim jurídic del” corredor” d'armes: Es regula l'activitat de “corredor” d'armes de foc. Així, per “corredor” s'entendrà tota persona física o jurídica l'activitat professional del qual consisteixi en la compra, venda o organització en territori espanyol d'activitats relacionades amb les armes de foc o assimilades, les seves peces fonamentals o municions, negociant o concertant les citades transaccions comercials. Es tracta d'un intermediari en les operacions comercials que es duguin a terme amb aquests materials. A més a més, als corredors se'ls exigirà per exercir la seva activitat l'obtenció d'una autorització prèvia i que portin un registre de les armes que siguin objecte de la seva activitat d'intermediació en els corresponents llibres.
4. Targeta Europea d'Armes de Foc: La Targeta Europea d'Armes de Foc és el document que empara la tinença i ús d'armes de foc per a la caça i el tir per part dels ciutadans espanyols que posseeixin la corresponent llicència i es desplacin a altres països comunitaris amb les seves armes de foc, i viceversa. En aquest punt, el Reglament d'Armes es modifica per adaptar-ho a diverses previsions de la Directiva Europea per preveure expressament el caràcter intransferible de la Targeta Europea d'Armes de Foc així com per no enregistrar la seva utilització amb cap tipus de taxa o cànon.
Podeu lleigir el document complet en el archiu inclos en la noticia.
Font, Federacio Catalana de Caça i editat per Ramón Juncosa