Dret a escollir, de Brian Clark

 
03/02/2018

 

Dret a escollir
La colpidora història de voler un final per la nostra vida

 

Dret a escollir, la obra teatral de Brian Clark ha pujat a l’escenari del teatre del Patronat Parroquial d’Esparreguera, aquest diumenge 28 de gener de 2018, dins del 8è Certamen “Enric Gili i Bas” concurs de teatre, en mans del grup teatral NALTRUS de Santa Coloma de Queralt.

Dret a escollir, es, fent servir terminologia de caçadors, és sense cap mena de dubtes caça major. La temàtica, la ambientació, els temps que van succeint dalt l’escenari no deixen al públic indiferent. Un tema que no tots els grups de teatre poden afrontar amb èxit.

El personatge central es el Mateu Artigues, que resta després d’un accident tingut sis mesos abans sepultat en un llit de hospital. El diagnòstic no pot ser més terrible: restarà el seu cos de coll avall permanentment mort. Tanmateix el seu cap, la seva ment, les seves capacitats mentals resten intactes, restaran lúcides en tot moment. 

I en aquest ambient i tarannà de funcionament ordinari de qualsevol hospital, on trobarem sempre malalts greus i menys greus, en aquesta realitat que totes les famílies em viscut en algun moment de la nostra vida, es quan apareixeran les grans preguntes: Què significa viure?, Què defineix una persona com a ésser humà?; En què consisteix la dignitat?, Tenim Dreta a ficar punt final al nostre sofriment?. En definitiva, tenim sempre el Dret a escollir?

El segon aspecte es la col·lisió entre aquells que defensen aferrissadament el Dret a Viure -sigui la que sigui la qualitat de vida de que podem gaudir la resta dels nostres dies- vers aquells que davant de una vida de baixa qualitat plantejaran el Dret a l’acabament. Del punt final. Una col·lisió de interessos que sovint també és el reflexa de la realitat social que viu la nostra societat. Una sacsejada de consciències en el més profund del nostre cor i que ens planteja una inquietant pregunta: Que faríem nosaltres en un cas semblant...

Dret a escollir, teatre de alt voltatge no apte per a cors febles el que s’ha portat a l’escenari del Patronat Parroquial d’Esparreguera, amb la dignitat que el tema requeria. Donant una visió de conjunt. Oferint una psicologia molt definida en tots els seus personatges -i val a dir que seran molts- i amb un personatge central que, limitat a l’escena per els motius del seu paper, sap transmetre a l’espectador tot un ventall de sentiments, només amb els moviments del seu cap i la modulació de la seva veu.

La obra, baix la Direcció de la Rosa Almena i Miró, a comptat en la representació feta a Esparreguera amb un bon nombre d’actrius i actors.

A l’escenari hi participarien el Guillem Carreras, la Mercè Piqué, el Jordi Borràs, la Meeritxll Arnesto, l’Anna Botey, el Carles Roca, el Magí Balcells, el Josep Maria Farré, la Laia Mestres, el Julià Segura, la Judit Ester, la Silvia Carulla, el Bià Trull, la Thais Buntinduy, la Maria Contreras, l’Eva Miguel i la Duna Canals.

Contant aquest grup de teatre NALTRUS de Santa Coloma de Queralt com Ajudants de Direcció amb la Mercè Ballabriga, la Duna Canals, i l’Anna Monclus.
Val a dir també que la Il·luminació i el So anaren a càrrec del Jordi Custodi, la Marta Dalmau i el Joan Ramon Tomàs.

 

Lluis Artigas Jorba

Link video: www.youtube.com/watch